Почивна станция "Нареченски извори" е разположена върху планинските хребети на Родопския масив в близост до местността "Нареченски бани". Курорта се намира на 620 км надморска височина. На 15 км е от Бачковски манастир, на 25 км от гр. Асеновград, на 45 км от гр. Пловдив, на 45 км от к.к. "Пампорово", на 45 км от "Кръстова гора", на 35 км от "Чудните мостове", южно на 4 км по шосето за Смолян се намира Римският мост, на близо също са "Дяволското гърло" и "Ягодинска пещера". През курорта минава шосето от Пловдив и Асеновград за Чепеларе, Пампорово, Смолян, Мадан и Рудозем.

       Климатът в този район е преходен между континенталния на Южна България и средиземноморския на нашите най-южни гранични области. Той мек и благоприятен за курортолечение, понеже селището е защитено от високите планински вериги, и се смекчава от минаващата през него река.

       Зимата е мека със слънчеви и ясни дни. Пролетта се характеризира с умерени валежи и с бързо настъпване на топло, почти безоблачно време. Лятото протича без изтощаващи горещини с прохладни нощи. Есента е топла и слънчева, почти без валежи.

       Растителността в курорта е представена от зимен дъб, благун, габър, бук и черен бор с подлез от смрадлика, червена смирка, шипка, глог, дрян, леска и др.

        Надморската височина се отразява благоприятно върху чистотата на въздуха и силата на слънчевата радиация. Околните горски площи намаляват шума и пречистват въздуха. Средното годишно атмосферно налягане е около 711 мм живачен стълб. Средната от най-високите годишни максимални температури достига до 33oС, а от най-ниските годишни минимални температури – минус 17oС.

        Пейзажът е преимуществено ясен поради чистия въздух, който е умерено влажен и оказва общо ободряващо въздействие.

        Валежите са умерени, предимно от дъжд и съвсем малко от сняг през кратката зима. Оскъдната снежна покривка се задържа по левия бряг на реката не повече от 50 дни. Вятърът е слаб, с умерена скорост. Нощем въздушният поток е с посока от височините към курорта, а денем обратно.

       Хотели в Нареченски бани